İnsanoğlu, binlerce yıldır dünya üzerindeki yaşamını peşinde koştuğu ideallerine, öğrenmeye olan tutkusuna borçludur. Gerçek anlamda kendini bulması, merak ve bilgi ile mümkün olmuştur.
Yüzyıllarca toplumların birbiri ile olan savaşları, iletişimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.
MÖ‘de haberleşme bir şekilde gerçekleşmiştir. Gerçek anlamda haberleşmenin daha sağlıklı olduğunu yıllar MS yapılan çalışmalarla mümkün olmuştur.
MS 105 yılında Çinli saray görevlisi Cai Lun, kendi yöntemleriyle kağıdı icad etti. Ardından İlk matbaanın yapımı, ağaç oyma tekniği ile MS 593 yılında Çinliler tarafından gerçekleşti.
İlk gazete 700’ler de Pekin’de çıkarıldı. Modern anlamda matbaanın babası Romalı Johannes Gutenberg’dir.
Gazete tarihinin 15. yüzyıla kadar uzandığını görüyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu dönemde yayımlanan gazeteler sayfa halindedir. İlk gazete 1609 yılında Almanya’nın Bremen şehri yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung‘dur.
18. yüzyıl, Sanayi devriminin başlangıcı, Amerika bağımsızlık savaşının ve Fransız ihtilalinin olduğu bir dönemdir. Bu yıllar, matbaanın da gelişmesine katkı sağlamıştır. Böylece kağıt basımı kolaylaşmış, gazetecilik önemli ölçüde artış göstermiştir. İlk çıkan gazetelerde genellikle savaş haberleri yayınlanırdı. Almanya’nın ardından 1536’da İtalya, 1622 yılında İngiltere 1631, yılında Fransa yayın hayatına başladı. Bunların dışında 17. yüzyılda İspanya, Hollanda ve Portekiz’de de gazeteler çıkmaya başladı. 19. yüzyıl telgraf ve fotoğraf teknolojisinin geliştiği yıllardır. Bu dönemde haberin toplanması ve ulaştırılması oldukça önemlidir.
Ülkemizde ilk matbaayı kuran İbrahim Müteferrikadır. 19. yüzyıl Osmanlı dönemi ilk gazete, 1826’da İbrahim Şinasi ve Agah Efendi’nin çıkardığı Tercüman-ı Ahval’dır. 1831 yılında Takvim-i Vakayi daha sonra; Ceride-i Havadis, Ruzname-i Ceride-i Havadis, Tasvir-i Efkar bu dönemin önemli gazetelerinden. Cumhuriyetin ilanından sonra; 1917-1950 Vakit (Cumhuriyetin ilanından sonra da yayımlanmaya devam etti), 1920-1934 Hâkimiyeti-i Milliye (Mücadele döneminde başlayıp Cumhuriyetin ilanından sonra da yayın hayatına devam etti), 1924 yılında Cumhuriyet ve Akşam, ilk özel gazete ise 1928’de Son Posta yayınlanmaya başlandı.
Bu gazeteler Cumhuriyetin ilk yıllarında kamuoyuna büyük ölçüde katkı sağlamıştır. 20. yüzyıla gelindiğinde, televizyon ve radyo geleneksel gazeteciliği bir başka boyuta taşıdı. 1990’lı yıllardan itibaren, internetin ve dijital medyanın yaygınlaşması, gazeteciliğe yeni bir vizyon getirdi.
Günümüzde gazetecilik büyük ölçüde internet üzerinden gerçekleşiyor. Yayımlanan gazetelerin birçoğu okuyucusuyla dijital platformlarda buluşuyor…
Gerek basılı, gerek internet aracılığıyla da olsa bizlere doğru bilgiyi iletebilecek her gazete ve gazeteciye ihtiyaç vardır. Okuyucuyla buluşmak her gazeteci için gurur vericidir.
Gazetemizin ilk yayınında ilk yazımda sizlere gazetenin tarihi hakkında kısaca bilgi vermek istedim.
“Bağımsız Batman Gazetesi” olarak takım arkadaşlarımızla birlikte sizin sesiniz olmaya, gazete tarihine adımızı yazdırmaya hazırız!.
Doğrularla, doğrudan yana…Saygılarımla…
Sevilay Arıkan
YORUMLAR