Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayrettin ÖNEN

HAYRETTİN ÖNEN – 7 VAKİT NAMAZ’IN AYETLERLE ISPATI

45. 11 / HÛD- 114 Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın kısmında namazı ikame et. Muhakkak ki hasseneler (kazanılan dereceler), seyyiatı (kaybedilen dereceleri) giderir. İşte bu, zikredenler için bir öğüttür.

AÇIKLAMA:
Allahû Teâlâ burada, hem sabah namazını (gündüzün bir tarafı) hem ikindi namazını (gündüzün ikinci tarafını, akşam namazına yakın kısmını) hem de sabah namazını (gecenin gündüze yakın kısmını) ifade etmektedir.

Allahû Teâlâ, beş vakit namazı farz kılmıştır:
Sabah namazı
Öğle namazı
İkindi namazı
Akşam namazı
Yatsı namazı
Bunlara, sabah ile öğle arasında kılınan kuşluk sünnetini, gece 24.00 (01.00) ile sabah namazı arasında kılınan teheccüd sünnetini de ilâve ettiğimiz zaman yedi vakit namaz olmaktadır. Beşi farzdır, ikisi Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in sünnetidir.

Hasseneler; yapılan iyilikler ve bunların mukabilinde kazanılan derecelerdir. Her ikisi de hassenedir. Seyyiat, yapılan kötülükler ve bunların karşılığında kaybedilen derecelerdir. Seyyiat olarak ne kadar derecat kaybedilmişse, hassene işleyip kazanılan derecat o kayıpları yok eder. Kazanılan pozitif derece kadar negatif derecelerden o kadarı yok olur. Aksam gece. Teheccut namazı:

50. 17 / İSRÂ- 78 Güneşin dönmesinden, gecenin kararmasına kadar namaz kıl. Fecrin Kur’an’ını (fecr vakti okunan Kur’an’ı) ikame et (yerine getir)! Çünkü fecrin Kur’an’ı şahitlidir.

51. 17 / İSRÂ- 79 Gecenin bir kısmında uyan ve sana özel nafile (ilâve) olarak Onunla (Kur’an’la) teheccüd namazı kıl! Rabbinin seni Makam-ı Mahmut’a beas etmesi (ulaştırması) yakındır.

52. 17 / İSRÂ- 110 De ki: “Allah diye çağırın veya Rahman diye çağırın. Nasıl çağırırsanız hepsi O’nun Esmaül Hüsnası’dır (Allah’ın en güzel isimleridir).” Namazında (sesini) yükseltme ve onu (sesini) alçaltma. Bu ikisi arasında bir yol tut. Yetmez cuma namazı;

79. 62 / CUMA- 9 Ey âmenû olanlar (ölmeden önce Allah’a ulaşmayı dileyenler)! Cuma günü namaza nida olunduğu zaman (çağrıldığınız zaman) hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. İşte bu, sizin için daha hayırlıdır, keşke bilseniz.

80. 62 / CUMA- 10 Artık namazı kaza ettiğiniz (kılıp bitirdiğiniz) zaman yeryüzüne yayılın ve Allah’ın fazlından isteyin ve Allah’ı çok zikredin. Umulur ki, böylece siz felâha (kurtuluşa) erersiniz.

Bir insanı öldürmek isteyecek bir düşman, kötülük edecek bir hayvan ya da başka bir tehlike varsa ayaktayken (yürürken) de binekteyken de namaz kılabilir. Bakara 239

65. 24 / NÛR- 37 Ticaretin ve alışverişin, onları Allah’ın zikrinden, namazı ikame etmekten ve zekâtı vermekten alıkoymadığı adamlar ki (onlar), kalplerin ve gözlerin (dehşetten) döneceği günden korkarlar.

66. 24 / NÛR- 41 Semalarda ve arzda olanların ve saflar halindeki kuşların, Allah’ı tesbih ettiğini görmedin mi? Hepsi, namazlarını (dualarını) ve tesbihlerini bilmişlerdir. Ve Allah, onların yaptıklarını en iyi bilendir.

67. 24 / NÛR- 56 Ve namazı ikame edin. Ve zekâtı verin. Ve resule itaat edin ki böylece rahmet olunasınız. Allah razı olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER