Bir çocuk ailesiyle vakit geçirmek istiyorsa başarıya adım atmış demektir.
Çocuklar ilk eğitimini ailede aldıktan sonra ruhen ve bedenen bir olgunluğa eriştikten sonra okula başlarlar. “Eğitim ailede başlar, hatta annede başlar.” Sözlerini sık sık duyarız.
Peki ailede eğitim verilmemiş ya da pek çok alanda eksiklikleri olan çocuklar okula başladıkları takdirde neler ile karşılaşırlar? Öz bakım becerisi; Tuvalet, yemek yeme ve giyim gibi becerilerde eksiklikleri olan bir çocuğun okula başlaması hem kendisi hem de öğretmeni için sıkıntılı bir hal alabilir. Bilinçsel zihinsel gelişim; Bireydeki akıl yürütme, düşünme, bellek ve dildeki değişimleri kapsar. Her yaşın kendine ait gelişim süreci olduğunu unutmamalı ve yavruları kendi akranlarından ayırmamalıyız.
Psikolojik gelişim; çocuk evde yaşanan olaylara karşı tepkiyi öğrenmemişse okulda etkisiz kalır. Bu durum bireyin gelişmesinde olumsuz bir rol oynar. Duygusal sosyal gelişim; Çocuğun ilk duygusal ve sosyal gelişimi annesiyle başlamaktadır. Anne ile bir çocuk ne kadar sağlam bir ilişki kurarsa çevresiyle de o kadar uyumlu olur. okul öncesi verilmesi gereken bir yöntemdir. Dil gelişimi; İnsanlar arası etkileşimi sağlar. Duygu, düşünce ve istekleri aktarmakta yardımcı olur.
Berkay Ateş (Uzman Klinik Psikolog):Anne babalar, çocuklarının okuldan gelir gelmez ders başına oturmalarını istiyor, onların başarısını ders notlarıyla değerlendirebiliyor. Oysa tıpkı yetişkinler gibi çocukların da kendilerine ayırdıkları serbest zamanları olmalı. Bu nedenle okuldan gelir gelmez onları derse oturmaya yönlendirmek yerine ders çalışma planı yapmasına ve okul sonrası çalışma ve dinlenme bloklarını makul zaman dilimlerine ayırmaya teşvik etmek daha doğru bir tutum olacaktır.
Çocukların okul dönüşü yemek yemesi, kafa dağıtması ve dinlenmesi için onlara zaman ve alan tanınmalı fakat tanınan zamanın ardından ders çalışmanın neden gerekli olduğu da makul biçimde onlara anlatılmalı. Tabii bunu yaparken çocukların kendi istedikleri biçimde, işlevsel bir plan hazırlamalarına destek olmak ve o plana olabildiğince uymalarını sağlamak son derece yararlı olacaktır.
Ders saatleri, ders dışı aktiviteler, dinlenme zamanı vb. haftalık programda yazabilir. Böylece çocuk planlı ve kendi sınırları içinde özgür olacak, kendi sorumluluğuna göre davranacaktır.
YORUMLAR