Petrolkent (Gre Savaro) Mahallesi’nden Mahbuba Teyze.
Batman’da her mahallenin bir ” Mahbuba Teyzesi” vardır. Evin direğidir o. Sofranın bereketi, sözün sahibi, mahallenin gizli danışmanı… Kadınlar çok şey anlatmaz ama onların sessizliği bile tarihtir.
İşte bu yazı, tandır başında terleyen, kızının düğününde borç hesaplayan, bayramdan önce çeyiz sayan, bir yandan ağlayıp bir yandan içli köfte yoğuran Batmanlı kadınlar için…
Elti Olmak: Yarış Değil, Yarenliktir Aslında
Batman’da iki elti varsa, arada görünmeyen bir “çamaşır ipi” vardır. Kim daha çok yardım etti? Kimin çocuğu sınıf birincisi? Kimin dolması daha çok övüldü?
Oysa geçmişte eltiler aynı avluda yaşar, aynı tandırı paylaşır, aynı kederi bölüşürdü. Bugün komşuluk yerine “story” paylaşılıyor; “beğeni” sayısı, sıcak sohbetin yerini almış gibi. Halbuki o ip, rekabet değil dayanışma ipi olmalıydı.
Görümce: Evin Kamerası mı, Kız Kardeşi mi?
Batman’da görümce bazen çekinilen göz, bazen evin dedikodu radarına dönüşür. Ama unutulmasın: Görümce dediğin bir kadının kız kardeşi değilse bile yoldaşı olabilir. Eskiden görümceler, gelinle beraber halı dokur, sabaha kadar ninni söylerdi.
Bugün biraz “fazla modern” olanı “gezen”, “çok konuşanı” “fazla bilmiş” ilan etsek de… Asıl olan, kalpten geçen kardeşliktir.
KAYNANALAR: BİR EVİN HAFIZASI
Kaynanalar, Batman evlerinin tarihçesidir. Elindeki tespih, dilindeki dua, gözündeki dikkatle evin tüm hikâyesini yazan sessiz tarihçilerdir. Ama bazen o güç; “gelinlik”ten “yargıçlığa” da kayabilir.
Oysa ideal kaynana, hem evin bereketi hem gelinin desteği olmalıdır. Çünkü unutulmamalı: Bir kadını başka bir kadına kırdırmak, hem aileyi hem toplumu zayıflatır.
Batman’ın Kadını: Tandırda, Çarşıda, Hastanede… Artık Mecliste, Belediyede, Kürsüde
Bugün Batman kadını yalnızca evde değil. Tandır başında ekmek yoğurduğu gibi, belediyede karar veriyor, mecliste söz alıyor, kürsüde konuşuyor.
Esnaf olmuş, doktor olmuş, muhasebeci olmuş, markette kasa kapatıyor, okulda çocuğunun defterini takip ediyor. Ama artık sadece takip etmiyor; okul aile birliklerinde başkanlık ediyor, sendikalarda hak arıyor, sivil toplumda ses yükseltiyor. Bürokrat olmuş, müdür olmuş, akademisyen olmuş. Kadın artık yalnızca yazılanı okumuyor; tarihi kendisi yazıyor.
Bu yol kolay mıydı? Elbette hayır. Mahalle baskısı, ekonomik engeller, geleneksel yükler… Ama Batman kadını; sabrıyla, zekâsıyla, inadına umuduyla o yolu kendi elleriyle açtı.
SON SÖZ: BATMAN KADININA SELAM OLSUN
Sen ki;
Elti olsan da incelikten vazgeçmedin,
Görümce olsan da kız kardeşliği unutmadan yaşadın,
Kaynana olsan da sevgiyi hâkim kıldın,
Eş oldun, anne oldun, dost oldun… ama en önemlisi kendin oldun!
Bu şehir senin sesinle uyanıyor, senin sabrınla büyüyor, senin emeğinle ayakta duruyor.
Batman kadınına sadece anneliğiyle değil, dirayetiyle, zekâsıyla, vicdanıyla ve inadına gülümseyişiyle tarih yazan tüm kadınlara selam olsun.
Evde, işte, kürsüde, tandır başında, bilgisayar ekranında, çarşıda, minibüste, okulda, sokakta…
Batman kadınına selam olsun!
YORUMLAR