Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DÜZENSİZ UYKUNUN ZARARLARI

Uyku, hem bedensel dinlenmeyi sağlayan hem de zihinsel fonksiyonların da yenilendiği bir dönemdir.

Uyku, hem bedensel dinlenmeyi

Uyku, hem bedensel dinlenmeyi sağlayan hem de zihinsel fonksiyonların da yenilendiği bir dönemdir. Düzenli uyku beden ve ruh sağlığı için çok önemlidir. Zira uykusuzluk problemi, uyku düzenindeki bozukluklar insan sağlığını bağışıklık sisteminden, kalp sağlığına, kan şekeri düzeyinden beyin fonksiyonlarına kadar olumsuz etkiler.

Uyuyamama sorunu genellikle stres, kaygı, depresyon, uyku düzenindeki bozukluklar, fiziksel rahatsızlıklar veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir. Özellikle modern yaşamın getirdiği yoğun iş temposu, teknolojik cihazların yaygın kullanımı ve düzensiz yaşam tarzı, uyku problemlerini artırabilir. Uyuyamayanlar genellikle gece boyunca uykusuzluk, gün içinde yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, hafıza problemleri ve genel yaşam kalitesinde azalma gibi sorunlarla karşılaşabilirler.

Peki geç uyursanız vücudunuzda neler olur? Vücudun yapısında; yüksek kalorili, ürik asit oluşur bu durum deride cilt hücrelerinin yenilenme hızının azalması ve çevresel faktörlere maruz kalma sonucu ortaya çıkan erken yaşlanmaya sebep olur. Metabolizma düzensiz çalışır ve bağışıklık sistemi yavaşlar. Dengesiz duruşlar nedeniyle göbek çevresinde yağlanmalar olur. Telefona olan aşırı göz teması yakınlığı; baş ağrısına neden olur. Bu durum aynı zamanda radyasyona sebep olduğu için aşırı unutkanlık yaratır.

Uyku sırasında yapay ışığa maruz kalmak, pineal fonksiyonları akut olarak baskıladığından melatoninin salgılanmasını bozar. Bu bozukluk birçok patolojik duruma ek olarak hormon bağımlı kanserlerden olan meme ve prostat kanseri riskini artırır. Düzensiz uyku tüm beyin dengesini değiştirerek birçok hastalığa yol açabiliyor. Bu vesileyle gün içerisinde dikkat eksikliği oluşur. Konsantrasyon güçlüğüyle birlikte aşırı sinirlilik durumu oluşur.

Peki bu sıkıntıların önüne geçmek için neler yapmalıyız?A

ynı saatte yatıp aynı saatte kalkmalıyız. Karanlık bir odada, elektronik cihazlardan uzak bir şekilde uyumalıyız. Gece uyuyabilmek için gündüz uyumamaya dikkat etmeliyiz. Hafif egzersizler yapıp vücudu yorarak uykuya dalmayı kolaylaştırabiliriz. Yatmadan önce yemek yemeyin, çay-kahve tüketmemeliyiz. Stresten uzak durmalıyız. Düzenli ve sağlıklı beslenilmeli. Gazlı ve asitli içecekleri hayatımızdan çıkarmalıyız.